Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η μάγισσα, Camilla Lackberg


Η Camilla Lackberg με μάγεψε εύκολα απ' το πρώτο βιβλίο της που έπεσε στα χέρια μου.
Και μπορεί να τη "γνώρισα" τυχαία, αλλά απόλυτα συνειδητά έψαξα στη συνέχεια για όσα δικά της κυκλοφορούσαν.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα είχα διαβάσει κι "έμπαινα στην αναμονή" για την επόμενη περιπέτεια που θα  με έβαζε με απόλυτη μαεστρία στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Η αναμονή έληξε με τη Μάγισσα που είναι όλα όσα περίμενα από την Lackberg  και πολλά περισσότερα! 

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας υφαίνει έτσι την κεντρική ιστορία που είναι και το πεδίο δράσης των ηρώων, ώστε να τη συνδυάσει με άλλες χρονικές περιόδους που αφηγηματικά απογειώνουν την αγωνία, κι έχουν φυσικά απόλυτη σχέση με το μυστήριο που θα κληθούν ήρωες και αναγνώστες να επιλύσουν!
Το σκηνικό στήνεται με δεξιοτεχνία και οι πηγές του κακού αναζητούνται στα βάθη του χρόνου. 
Οι εκπληκτικές ομοιότητες του τωρινού εγκλήματος με ένα άλλο που διαπράχτηκε πριν τριάντα χρόνια, δικαιολογούν απόλυτα τη σύνδεση των δύο αυτών εποχών.
Γιατί όμως η συγγραφέας φτάνει ως το 1670 και το ανελέητο κυνήγι μαγισσών που μαίνονταν τότε;

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται κακοί ή ο αόρατος σπόρος του κακού υπάρχει στον καθένα μας και ωριμάζει με τις κατάλληλες συνθήκες για να δώσει τους αποτρόπαιους καρπούς του;
Και ποιες είναι οι συνθήκες που μπορούν να κάνουν  κάποιον τόσο απάνθρωπα σκληρό, ώστε να είναι ικανός για το πιο φρικαλέο έγκλημα;
Φταίει η κοινωνία, το περιβάλλον, η οικογένεια;

Οι αμαρτίες των προηγούμενων γενιών πόσο βαραίνουν τους νεανικούς ώμους;
Έρχεται ποτέ η λυτρωτική στιγμή που το παρελθόν οριοθετείται, τραβιέται ανάμεσα  σε αυτό και το παρόν η νοητή διαχωριστική γραμμή που θα του απαγορέψει να επηρεάζει το μέλλον;

Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση κι επιχειρείται μια τομή στα βασικότερα αυτών. 
Οι ανθρώπινες σχέσεις αναλύονται και όλα δείχνουν πως τα πάντα είναι ρευστά κι ευμετάβλητα.
Το κακό δεν είναι πάντα κάτι το απτό. Μπορεί να εντοπιστεί εύκολα, αλλά μπορεί να γεννηθεί κι εκεί όπου δεν το περιμένεις.


Ας δούμε όμως την υπόθεση:

Στις παρυφές του δάσους, λίγο έξω από τη Φιελμπάκα, (τον τόπο που εξελίσσονται όλες οι ιστορίες της Lackberg), βρίσκεται ένα ειδυλλιακό αγρόκτημα. Εκεί ζει ευτυχισμένα μια οικογένεια, μέχρι που εξαφανίζεται η τετράχρονη Νία. Τότε ξυπνά ο εφιάλτης. Στο ίδιο αγρόκτημα, τριάντα χρόνια πριν, είχε εξαφανιστεί μια άλλη τετράχρονη, η Στέλλα, που στη συνέχεια βρέθηκε δολοφονημένη.
Δυο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της. Η μια εξακολουθεί να μένει στη Φιελμπάκα και να ζει μια ήσυχη φαινομενικά ζωή, αλλά η άλλη έχει γίνει διάσημη σταρ του Χόλιγουντ κι επιστρέφει στο ψαροχώρι πρώτη φορά μετά το φόνο για τα γυρίσματα μιας ταινίας.
Άραγε  οι δυο υποθέσεις συνδέονται;
Η Ερίκα που όλως τυχαίως δουλεύει το επόμενο βιβλίο της πάνω στην υπόθεση "Στέλλα", θα μπορέσει να βοηθήσει στην έρευνα της αστυνομίας;

Και τι σχέση έχει το κυνήγι των μαγισσών με τη σημερινή εποχή, πέρα φυσικά από το γεγονός πως οι άνθρωποι πάντα θα αναζητούν έναν "προφανή" φταίχτη για τα δεινά τους, ένα "θύτη" που θα μπορούν να υποδείξουν εύκολα και που στην ουσία είναι θύμα τους, αφού δεν είναι παρά δημιούργημα του ίδιου τους του φόβου και της φαντασία τους, κάποιος που θα του φορτώσουν όλα όσα αρνούνται να διακρίνουν στο στενό τους περιβάλλον, ή ακόμα ακόμα και στον ίδιο τους τον καθρέπτη;


Για άλλη μια φορά η  Lackberg αναλύει διεξοδικά τη σύγχρονη σουηδική κοινωνία, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνία αν εξαιρέσουμε κάποια επιφανειακά χαρακτηριστικά.
Συνηθίζουμε άλλωστε οι άνθρωποι να εντοπίζουμε τις διαφορές, κλείνοντας τα μάτια στις ομοιότητες. Γιατί οι ομοιότητες είναι εκείνες που μας τρομάζουν περισσότερο κι από τις διαφορές.

Οι σχέσεις γονιών παιδιών είναι ένα μεγάλο ζήτημα και η έννοια της οικογένειας είναι παρούσα με πολλούς διαφορετικούς ρόλους και σε κάθε της μορφή, αφού η Lackberg δεν εμμένει βασανιστικά στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά διανθίζει κάθε της περιπέτεια  και με τις προσωπικές ιστορίες των βασικών της ηρώων, βάζοντας με άνεση τον αναγνώστη στις ζωές τους.

Σε κάθε της βιβλίο η συγγραφέας καταπιάνεται με σημαντικά θέματα. Αυτή τη φορά, μεταξύ άλλων, βαδίζει στο δρόμο της προσφυγιάς και παίρνει το συγκεκριμένο δρόμο πολύ προσεκτικά. Δεν ξεπετάει ένα τόσο σοβαρό θέμα με ελαφρότητα χάριν της υπόθεσης, αλλά το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα κι υπευθυνότητα. Θέτει την ανθρώπινη πλευρά του και δεν το κάνει καθόλου τυχαία!

Αν ήταν να περιγράψω με μια φράση τη Μάγισσα, θα έλεγα ότι είναι ένα αριστοτεχνικά δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, μα καθόλου αποκομμένο από όσα συμβαίνουν γύρω μας κι αυτό το κάνει τόσο "τρομακτικά" αληθινό, όσο κι αληθινά τρομακτικό!


Η μάγισσα είναι η δέκατη περιπέτεια του Πάτρικ και της Ερίκα.
Προηγήθηκαν:
Η παγωμένη πριγκίπισσα, Ο ιεροκήρυκας, Οικογενειακά μυστικά, Σε ζωντανή μετάδοση.Το παιδί από τη Γερμανία, Η γοργόνα, Ο φαροφύλακας, Άγγελος θανάτου, Ο θηριοδαμαστής
Κι εκτός σειράς κυκλοφορεί το Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου 




Η μάγισσα, Camilla Lackberg 
Σειρά: Αστυνομικά
Μετάφραση από τα σουηδικά: Γρηγόρης Κονδύλης
Σελίδες: 848
Χρόνος έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία μου και καλή εβδομάδα
    Φανταστική η παρουσίασή σου
    Αναρωτιέμαι πως βρίσκεις τόσο χρόνο και διαβάζεις
    Έχω μια στοίβα αδιάβαστα

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου μάγισσα δεν είμαι, αλλά για διάβασμα πάντα βρίσκω χρόνο!
      Και μάλλον μου έδωσες ιδέα για ανάρτηση! :)
      Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Φιλιά πολλά!❤ ❤

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου συνήθως οτιδήποτε σουηδικό σε λογοτεχνία και κινηματογράφο δεν το προτιμώ. Μου φαίνονται κάπως μουντά και "σκοτεινά".
    Μου αρέσει όμως η υπόθεση και τα ερωτήματα που θίγει το βιβλίο και θα το αναζητήσω.
    Λατρεύω όταν διαβάζω reviews σου, γιατί κάθε φορά φαίνεται το πόσο σου αρέσει το βιβλίο που προτείνεις και αυτό από μόνο του, μπορεί να πείσει τον αναγνώστη να αναζητήσει το βιβλίο και να το διαβάσει.
    Μια όμορφη ημέρα να έχεις Μαρία μου και μια χαμογελαστή εβδομάδα :)
    Σμουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε ξαφνιάσει πολύ ευχάριστα λοιπόν η Lackberg, γιατί μόνο μουντές και σκοτεινές δεν είναι οι περιπέτειές της με την έννοια που το θέτεις, γιατί σκοτεινές με την έννοια που αναζητούμε σε ένα αστυνομικό βιβλίο, είναι και με το παραπάνω!
      Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρία μου!

    Μου αρέσουν πολύ οι επιλογές σου και στα βιβλία! :)
    Με τα ξενόγλωσσα έχω ένα ζήτημα, είναι πολύ περιγραφικά και με κουράζουν.
    Αυτό πως είναι;

    Καλή εβδομάδα φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε ενθουσιάσει πιστεύω γιατί η Lackberg έχει έναν δικό της τρόπο να κάνει την υπόθεση να ρέει σχεδόν κινηματογραφικά, χωρίς κουραστικά τερτίπια!
      Καλή Κυριακή Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  4. Πόσο αλήθεια αυτό για τις ομοιότητες και τις διαφορές! Το κατάλαβα μεγαλώνοντας...
    Λατρεύω τις παρουσιάσεις σου, Μαρία μου, θα στο γράφω συνέχεια. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μεγαλώνοντας το κατάλαβα και το εντοπίζω διαρκώς τώρα πια όταν συμβαίνει! Και συμβαίνει συχνά!
      Σε ευχαριστώ πολύ Αλεξάνδρα μου!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  5. Είχα διαβάσει την παγωμένη πριγκίπισσα και μου άρεσε πολύ.
    Πάντα ομορφες οι επιλογές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την "Μάγισσα" δεν την έχω διαβάσει ακόμη, όμως "Ο Θηριοδαμαστής" και το "Σε ζωντανή μετάδοση", κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μου.
    Η παρουσίασή σου εξαιρετική, όπως κάθε φορά!

    Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα και... καλό διάβασμα!❤📖

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!
      Είναι μάγισσα η Lackberg! :) :)
      Φιλιά πολλά!! ❤

      Διαγραφή
  7. Λοιπόν Μαρία μου:
    την Lackberg την γνώρισα στην "Παγωμένη Πριγκήπισσα". Ομολογώ μου άρεσε πάρα πολύ σαν σκέψη και έμπνευση. Από την άλλη αυτό που με έχει ενοχλήσει πολύ με την συγγραφέα είναι η πολύ μεγάλη εμπορική προβολή της...! σε σημείο να μην μπορώ να το αντιληφθώ σαν λόγο και αιτία. Μιλάμε για ένα promotion άνευ προηγουμένου.
    Προς Θεού δεν λέω ότι δεν αξίζει άλλωστε θα συνεχίσω να την διαβάζω αλλά αυτό το μαζικό με ενοχλεί λίγο.
    Κρατώ την πρότασή σου. Το θέμα δείχνει δυνατό Μαρία και επανερχόμαστε.
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχαία την ανακάλυψα εγώ κι ενώ είχαν κυκλοφορήσει όλα της τα βιβλία, οπότε κάπου έχασα όλο το promotion καθώς φαίνεται! χαχα!
      Από κει και πέρα είναι απολύτως λογικό όταν έχεις ένα τόσο δυνατό χαρτί στα χέρια σου σαν την Lackberg να το παίξεις όπως του αξίζει να παιχτεί!
      Δε βρίσκω καθόλου κακή ιδέα την προβολή, άλλωστε γίνεται για τους περισσότερους, αλλά το κοινό επιλέγει ποιον θα διαβάσει. Δε νομίζω να βγαίνει ούτε ένα βιβλίο πια χωρίς τις απαραίτητες ενέργειες, διαφήμιση, παρουσιάσεις και πάει λέγοντας..
      Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  8. Μετά από τον Χιονάνθρωπο του Nesbo, (και αρκετά ακόμα που διάβασα το καλοκαίρι) θέλω να μείνω στις σκανδιναβικές χώρες και δει και στα αστυνομικά μυθιστορήματα!
    Τη Μάγισσα την είχε και το βιβλιοnet κριτική και την αποθήκευσα γιατί μου έκανε κλικ. Εσύ με έπεισες εντελώς! Σημειώνεται...εννοείται!
    Πολλά φιλιά Μαρία μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά όταν ανακάλυψα τον Nesbo με τον Χιονάνθρωπο κι εγώ, έπαθα πλάκα!

      "Μετά με διάλεξε "Ο χιονάνθρωπος". Έτσι ολοκαίνουριος και χοντρός χοντρός, ήρθε και θρονιάστηκε στα χέρια μου και δεν έφευγε με τίποτα.
      Αν λοιπόν σας "διαλέξει" κι εσάς, αφεθείτε στην παγωνιά του χωρίς δεύτερη σκέψη.
      Θα σας κρατάει συντροφιά ακόμα κι όταν δεν το διαβάζετε. Ακόμα κι όταν το τελειώσετε.
      Ένα ανελέητο παιχνίδι στα χιόνια, που μόνο παιχνίδι δεν το λες, θα σας παγώσει κυριολεκτικά το αίμα. Καταπολεμά και τον καύσωνα. Χρειάζεται όμως πολύ γερά νεύρα. Η ένταση και η πλοκή είναι τόσο δυνατές που καλό είναι να κάνετε εξετάσεις πριν το αρχίσετε. Μη φοβηθείτε να επισκεφτείτε το γιατρό. Ή μήπως πρέπει να φοβάστε τον γιατρό;
      Αν έχετε ήδη τρομάξει, διαβάστε κάτι άλλο. Το βιβλίο παρόλο το λευκό του φόντο είναι αρκετά σκοτεινό. Τόσο που να δημιουργεί τρομακτικές σκιές. Κι ο χιονάνθρωπος δεν είναι ένα απλό παιδικό παιχνίδι. Οδηγεί μόνο στο θάνατο. Εσείς θα φτιάξετε χιονάνθρωπο όταν πέσει το πρώτο χιόνι;"

      Read more: http://mytripssonblog.blogspot.com/2013/08/jo-nesbo.html#ixzz4vYpGfgXg

      Ω ναι, να σημειωθεί η μάγισσα!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
    2. Αρχικά ευελπιστώ να μου κάτσει η μπίλια στον διαγωνισμό!
      Πάω να ξεσκονίσω την ανάρτησή σου!
      Πολλά φιλιά ♥

      Διαγραφή
  9. Είναι ένα από τα βιβλία που θέλω να διαβάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω πως είναι απολύτως του γούστου μου!
    Η αλήθεια είναι πως δεν την γνώριζα τη συγγραφέα, αλλά θα την αναζητήσω, να είσαι σίγουρη!
    :-)
    Πολλά-πολλά ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως θα περάσεις υπέροχα!
      Έχεις και μπόλικο υλικό να "μελετήσεις"! :) :)

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Και μονο που μας περιγραφεις την υποθεση μας κινεις το ενδιαφέρον Μαρία μου για το βιβλιο αυτό αλλά και μονο που έχει γατες στο εξωφυλο θα το συστήσω και στην εγγονή μου που τις λατρευει..και που την λένε Ερρικα ...
    Σόρυ για το αργό των επισκεψεων μου αλλα φετος ήταν ενα καλοκαιρι πολύ γεματο γενικώς...ελπίζω να μπουμε πια στην κανονικότητα των ημερων...να περνάς όμορφα Μαρία μου φιλακιαααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόρυ που μπερδεψα τα εξωφυλα των βιβλίων Μαρία μου διαβαζα και αυτο με τα τετραδια των ονειρων ...!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν πειράζει Ρούλα μου!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και ευκαιρία είναι να τα συστήσεις και τα δυο στην εγγονή σου! :) :)
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή