Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το καλοκαίρι με τα φλαμίνγκο

Το καλοκαίρι τα φλαμίνγκο είχαν την τιμητική τους. 
Όπου κι αν έστρεφες το βλέμμα σου ένα φλαμίνγκο φούσκωνε και ξεφούσκωνε κάτω από τον αδυσώπητα καυτό ήλιο του θέρους.
Μεταξύ μας δεν το θεώρησα ούτε καλό, ούτε κακό, ούτε συνταρακτικό γεγονός, ούτε δαχτειλοδεικτούμενο θέαμα
Γενικά δεν με ενοχλεί το τι θα επιλέξει ο άλλος να φορέσει, να φάει, να φουσκώσει. Θα με ενοχλήσει μόνο αν μου επιβάλλει να φορέσω το ίδιο, να φάω ότι θεωρεί αυτός σωστό και να φουσκώσω με το ζόρι το φουσκωτό που θα μου υποδείξει.
Στο κάτω κάτω της γραφής, ένα φουσκωτό αναλογεί στον καθένα μας, λέμε τώρα, ας είναι και ροζ φλαμίνγκο, αρκεί να είναι καλό παιδί, άσχετο!
Υπάρχουν όμως και φλαμίνγκο που δεν είναι παραγεμισμένα με αέρα, αλλά με φτερά που ανεμίζει ο αέρας!
"Πήραμε εκεί πέρα τα φλαμίνγκο μας και πήγαμε για μπάνιο" είχα γράψει αστειευόμενη στο facebook μια μέρα του Αυγούστου, μπορεί να ήταν και βράδυ, δε θυμάμαι, παραθέτοντας ως ακλόνητο αποδεικτικό στοιχείο την παρακάτω φωτογραφία.


Ήμουν βλέπετε επηρεασμένη από το απίστευτο θέαμα που αντικρίσαμε εκείνη τη μέρα, αφού είχαμε την τύχη να πετύχουμε στην περιοχή των Αλυκών Μεσολογγίου αμέτρητα φλαμίνγκο. 
Είχαμε ξαναδεί, αλλά όχι τόσο κοντά και όχι τόσα πολλά!

Ένα υπερθέαμα που μας έκανε να κρατήσουμε την ανάσα μας για λίγο κι όταν αναγκαστήκαμε να την αφήσουμε για να μη σκάσουμε, εκείνη βιάστηκε να φουσκώσει τα φωνήεντα, να τα σιάξει έτσι που να μεταμορφωθούν στα πιο "εύγλωττα " επιφωνήματα...
ΑΑΑαααααααα!! ΩΩΩωωωω!!! ΙΙΙιιιιιι! 
Απορίας άξιον, το πως όλος μας ο θαυμασμός για τα θαυμαστά αυτά πτηνά συρρικνώθηκε και χώρεσε μέσα στα απλά φωνήεντα που τα έβλεπες λες να αιωρούνται πίσω από το αυτοκίνητο που είχε κόψει ταχύτητα, αλλά δε σταμάτησε, μια και υποθέσαμε λανθασμένα  ότι θα τα πετύχουμε στο γυρισμό. Μια υπόθεση πέρα για πέρα ηλίθια φυσικά, αφού όπως αποδείχτηκε, τα φλαμίνγκο εκτός από ομορφιά και χάρη διαθέτουν και ομορφότατα δυνατά φτερά για να μπορούν να πετούν όπου θέλουν, όταν θέλουν!
Κι από επιλογές  δα στην περιοχή να φάνε και οι κότες και ας μην υπήρχε καμιά εκεί γύρω!
Πουλιά ήταν και πέταξαν πουλιά ήταν και πάνε! Κι άντε να ψάχνεις να τα βρεις!
Έφυγε το σμήνος για αλλού και μόνο κάποια αποξεχασμένα στη νιρβάνα της Αλυκής συνέχισαν να τσιμπούν επιλεκτικά τους εξαίσιους, αλμυρούς μεζέδες που κρύβονταν στο νερό!
Στον περίπατο που κάναμε αργότερα στο δρόμο που οδηγεί στην Τουρλίδα  δυο σκιές πέρασαν από πάνω μας για να προσγειωθούν στο νερό. Όλες οι ενδείξεις φώναζαν πως επρόκειτο για τι άλλο, παρά ένα ζευγάρι φλαμίνγκο που ξέκοψε από το υπόλοιπο σμήνος για να πει τα δικά του μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. 
Πού να φανταστούν τα έρμα, πως οι ιδιωτικές τους στιγμές θα γίνουν βούκινο με την ατυχία που είχαν να πέσουν πάνω μας;
Τυχερά μέσα στην ατυχία τους όμως, οφείλω να το πω κι αυτό, γιατί η φωτογραφική μου μηχανή δεν κάνει θαύματα, οπότε κανένα πουλί από το σμήνος δε θα καταλάβει ποτέ ποια πουλάκια ακριβώς έκαναν ρομαντζάδα στην Τουρλίδα, αντί να ψάχνουν ξέρω γω για γαλαζοπράσινα φύκια που είναι και γκουρμέ λιχουδιά!
Και κάτι τέτοιες στιγμές, και πολλές άλλες ακόμα εδώ που τα λέμε, δηλαδή πάντα για να κυριολεκτήσω, εύχομαι να είχα μια καλύτερη φωτογραφική μηχανή. 
Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να σιγουρευτώ πως πρόκειται για φλαμίνγκο και να μη δίνω λανθασμένες πληροφορίες. Καλά, όχι μόνο γι΄αυτό! Για ένα εκατομμύριο λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Και μια και το έφερε η κουβέντα, ή μάλλον ας το φέρω  στην κουβέντα με το ζόρι, το φλαμίνγκο το φωνάζουμε και Φοινικόπτερο, κι εκείνο απαντάει, μια και ξέρει  κι αυτή του την ονομασία!


Μια πινακίδα εκεί κοντά μας ενημέρωσε και για την ύπαρξη Αργυροπελεκάνων στην περιοχή. Ειλικρινά καμιά πρόθεση δεν είχαμε να ενοχλήσουμε κανέναν, αλλά ούτε κι ενοχλήθηκε εκείνος ο ένας που αχνοφαίνονταν στο βάθος! 
Παράπονα δεν έκανε, ράμφος δεν άνοιξε!
Αδιαφόρησε πλήρως για τους δυο τρελούς που αντί να δροσίζονται στην παραλία πιο κάτω ανεβοκατέβαιναν το δρόμο αναζητώντας την πανίδα της περιοχής και φωτογραφίζοντας γάιτες, τα παραδοσιακά μικρά πλεούμενα της λιμνοθάλασσας.


Όρκο δεν παίρνω, αλλά μπορεί κι αυτά να είναι φλαμίνγκο μια και η απόσταση δε βοηθούσε να διακρίνω, αλλά ούτε και η φωτογραφική μου, να μην τα ξαναλέω.



Ούτε εδώ θα ορκιστώ, μια και ακαθόριστη παραμένει και η ταυτότητα του μοναχικού λευκού πτηνού, που εικάζω και μόνο, πως μπορεί να είναι ερωδιός...μια επιφύλαξη και όχι μόνο μία δηλαδή, αλλά πολλές, τις έχω.
Μπορεί και να είναι! Ποιος ξέρει; Κι αν κάποιος ξέρει να μιλήσει τώρα για να μάθουμε κι εμείς, αλλιώς ας σιωπήσει για πάντα!

Και κλείνω πάλι με τη φωτογραφία που δανείστηκα, και την παραθέτω ολόκληρη αυτή τη φορά. Την τράβηξε η αδερφή μου και την ευχαριστώ που μου τη δάνεισε, μια και η δική της μηχανή κατάφερε κάποτε να φέρει τα φλαμίνγκο κοντύτερα από όσο θα καταφέρει ποτέ η δική μου!


I am linking to Saturday's Critters #196

49 σχόλια:

  1. Hello Maria, what an awesome sight to see all the flamingos and the pelicans. I see an egret too. I would love to visit this place and see these birds. Great collection of photos. Thank you for linking up and sharing your post. Happy Saturday, enjoy your weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Eileen this place is very near to my town, so I invite you to visit me whenever you like!
      I thought it was an egret, but I wasn't sure and i am glad you confirm it!
      Thank you very much!!
      Have a nice weekend!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Μαρία μου.
    Μου αρέσει που ζεις τέτοιες στιγμές κοντά στη φύση και προσεγγίζεις τον κόσμο της και τα ζωντανά της. Προσωπικά δεν έχω την τύχη να δω από κοντά τέτοια πανέμορφα πουλιά, καθώς εδώ στην Αθήνα τι να δεις. Πολύ όμορφο σαν εμπειρία φαίνεται με τις πανέμορφες εικόνες σου.
    Καλό Σ/Κ να σου ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου!
      Εύχομαι να ζήσεις κι εσύ αυτή την εμπειρία!
      Καλό Σαββατόβραδο να έχεις!

      Διαγραφή
  3. Πόσος πλούτος και σ' αυτό το κομμάτι της Ελλάδας, για το οποίο φτάνουν λιγότερα -αναλογικά- νέα από άλλα (περισσότερο "πιασάρικα", να το πω, λόγω τουρισμού, υποδομών και λοιπών; )
    Ούτε κι εγώ είχα ποτέ την τύχη να δω αυτά τα υπέροχα πουλιά κι ήταν μια πραγματική αποκάλυψη το σημερινό κείμενό σου και το θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό!

    Το λευκό πτηνό μοιάζει πολύ με ερωδιό, αλλά έχω κι εγώ τις ίδιες επιφυλάξεις μ' εσένα...

    Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο, Μαρία μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νομός μας τα έχει όλα σε αφθονία, αλλά κάποιοι, κυρίως οι τοπικοί παράγοντες αδιαφορούν για τον πλούτο του..πάρε παράδειγμα την Τριχωνίδα..τη μεγαλύτερη και καθαρότερη λίμνη στην Ελλάδα, πόσοι τη γνωρίζουν; Και πόσοι θα αποφάσιζαν να τη δουν από κοντά, αφού δεν είναι πολυδιαφημιζόμενη και must προορισμός; Δεν πειράζει, αυτοί δε θα γευτούν την αθερίνα της που σε άλλη λίμνη αποκλείεται να βρουν! χεχε!
      Το πτηνό ερωδιός είναι τελικά! Αφού το λέει η Eileen ως ειδική, λύνεται το μυστήριο!
      Φιλιά πολλά και καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
    2. Κι έχω νεότερα από το κοντρόλ...λευκοτσικνιάς λέει η Μαριάννα παρακάτω και είναι είδος ερωδιού, που σημαίνει πως τα μάθαμε όλα για το πτηνό...ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!!

      Διαγραφή
  4. ΑΑΑαααααααα!! ΩΩΩωωωω!!! ΙΙΙιιιιιι!
    Αντιγράφω τα επιφωνήματα βλέποντας τις φωτογραφίες σας (όντως, η αδερφική κάμερα έκανε θαύματα) αλλά και διαβάζοντας τη διήγησή σου γι αυτήν την απρόβλεπτη συνάντηση που είχατε. Σε απόλαυσα Μαράκι!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά, μάλιστα! Φλαμίνγκο με τα όλα τους! Ή Φοινικόπτερα, ή ερωδιοί, ή αργυροπελεκάνοι...
    Χαίρομαι για σένα που έχεις αυτές τις εμπειρίες...
    ΥΓ. Δηλαδή όλες αυτές οι φωτό που παρουσιάζεις είναι με απλή συμβατική φωτογραφική μηχανή; Τι να πω! Το εργαλείο κάνει τον μάστορα, αλλά τον καλλιτέχνη τον κάνει το ταλέντο! Μπράβο σου, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά!
      Ναι, με απλή κάμερα, αλλά βγήκε ακούραστη και υπέροχη η kodak μου! Και παρόλο που μετράει 11 χρόνια σκληρής λειτουργίας - δοκιμασίας και με ατυχήματα, μια και μου έχει πέσει κάμποσες φορές δεν το βάζει κάτω με τίποτα...πιστή σύντροφος και την αγαπώ πολύ!
      Στα ζουμ λίγο τσακωνόμαστε, αλλά τα βρίσκουμε σε όλα τα υπόλοιπα! :) :)

      Διαγραφή
  6. It looks as if the flamingoes are dancing on the water, very cool.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμβόλισες το πλαστικό κι ανέδειξες την ωραιότητα

    Καλή Κυριακή Μαρία μου ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοναδική ομορφιά! Τι πλάσματα!
    Το ξέρεις, απόλαυσα το υπέροχο κείμενό σου! ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα δεν είναι τέλεια πτηνά;
    Ήλθαν κι από εδώ, σ' έναν υδροβιότοπο λίγο πιο έξω από το ειδυλλιακό Άργος!
    Αλλά δεν μπόρεσα να πάω να τα δω. Μόνο στα τοπικά σάιτ είδα φωτογραφίες.
    Αλλά οι δικές σου είναι καλύτερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί άμα δεν παινέψουμε την Memaria, θα πέσει να μας πλακώσει..τι πάει να πει δε λέει έτσι η παροιμία; χαχα!
      Σε ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  10. Είναι απίστευτο πόσο εύκολα μπορεί να γεμίσει γαλήνη η καρδιά μας όταν βρεθεί αντιμέτωπη με την άγρια φύση και αυτά τα πανέμορφα ευγενικά πουλιά με το ροζ τους χρώμα, είναι όντος μαγικά!
    Τυχερούλα που έπεσες πάνω τους ή που αυτά έπεσαν πάνω σου!
    Κάθε φορά που με τις φωτό σου, μοιράζεσαι παρόμοιες ομορφιές με γεμίζεις χαρά!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά στο ταίρι μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Τώρα ποιος έπεσε πάνω σε ποιον δεν ξέρω, αλλά η συνάντηση ήταν όντως μαγική!
      Φιλιά πολλά στο ταίρι μου επίσης! :) :)

      Διαγραφή
  11. Τι τυχερές που είσασταν να δείτε τα υπέροχα φλαμίνγκο!!! Δεν είχα ποτέ μου τέτοια τύχη!!
    Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ καλές, αφού τόσον καιρό πίστευα πως είχες όντως αποκτήσει την μηχανή που ήθελες!!! Αλλά και της αδελφής σου, δεν έχω λόγια...είναι καταπληκτική!!
    Αν και από μακρυά, τολμώ να πω πως το λευκό πτηνό μάλλον είναι λευκοτσικνιάς...απ'αυτούς είχα το προνόμιο να δώ αρκετούς!
    Όσο για τα φουσκωτά φλαμίνγκο, παρ'όλο που έχω κάνει γύρω στα 80 μπάνια φέτος, δεν είδα κανένα στην περιοχή μας! 'Οχι πως έμεινα με το παράπονο βέβαια...χα χα χα!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα ακόμα Μαριάννα μου! Είμαι στην αναμονή για φωτογραφική και γύρευε πόσο καιρό θα είμαι ακόμα γιατί αυτή που θέλω και οι παρόμοιες δηλαδή, κοστίζουν πολλά!
      Τουλάχιστον βγήκε ακούραστη αυτή η μηχανή και την ευγνωμονώ γι΄αυτό!
      Μόλις έψαξα για τον λευκοτσικνιά, δεν τον ήξερα, από σένα τον έμαθα και είναι λέει είδος ερωδιού..σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Απέκτησε πλήρη ταυτότητα το πτηνό!:) :)
      Και τελικά μάλλον τα φουσκωτά φλαμίνγκο περισσότερο συζητήθηκαν παρά κυκλοφόρησαν! χαχα!
      Φιλιά πολλά και καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
  12. Μαρία μου, εγώ ξέρεις τι έπαθα; Δεν είχα πάρει χαμπάρι όλη αυτή την τρέλα με τα φλαμίνγκο και πήγα και αγόρασα ένα όμορφο ύφασμα με φλαμίνγκο. Μόλις το είδε η αδελφή μου είπε: Καλά, κι εσύ την ίδια τρέλα έπαθες; Τότε μόνον κατάλαβα τι είχε συμβεί. Αποτέλεσμα; Έκρυψα το ύφασμα σε ένα συρτάρι και θα το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω κάτι με αυτό μετά από χρόνια, όταν δηλαδή θα έχει ξεφουσκώσει για τα καλά η τρέλα με τα φλαμίνγκο! Σε φιλώ, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν δεν ξεφουσκώσει? χαχα!
      Καλέ φτιάχτο αν σου αρέσει, σιγά! :) :)
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. πραγματικό υπερθέαμα τα δικά σου φλαμίνγκο!τα αληθινα!!!
    καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια χαρά είναι η μηχανή σου καλέ!
    Αποτύπωσε όλη την ομορφιά!
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για άλλη μια φορά μας ταξίδεψες μέσα από το φακό σου αγαπημένη μου Μαρία. Έχω ετοιμάσει φλαμένκο αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ που. Πολύ ιδιαίτερο και μεγαλοπρεπή
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραίο ταξίδι κάνατε Μαρία μου.
    Προ εγγονιών τα περπατήσαμε κι αυτά τα μέρη αλλά δεν είδαμε φλαμιγκο.
    Κοντά στο κάμπινγκ όμως που πάμε, υπάρχει υδροβιότοπος και τα έχουμε συναντήσει εκεί πολλές φορές.
    Μια χαρά είναι οι φωτογραφίες σου και ιδίως ο τρόπος που μας τα παρουσίασες.
    Να είσαι καλά και του χρόνου.
    Φιλάκια 😘😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η περιοχή του υδροβιότοπου και πάνε όπου θέλουν..έτσι τα χάσαμε κι εμείς στο γυρισμό, αλλά πάλι ίσως να παίζει ρόλο και η εποχή!
      Σε ευχαριστώ πολύ Ρένα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  17. Κάτι μέσα μου μου έλεγε από όταν διάβασα τον τίτλο πως δεν θα αναφερόσουν στα... φουσκωτά και πολύ το εκτίμησα, να το ξέρεις!
    Κείμενο? Φωτογραφίες? WOW σε όλα!!!
    (Λίγα wow παραπάνω για το ερωτευμένο ζευγάρι!)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πουλιά ήταν και πέταξαν πουλιά ήταν και πάνε
    αχαχαχα!!! Κλαίω!
    Εγώ πάλι χαλάστηκα γιατί διάβαζα κρύα αστεία για ροζ φλαμίνγκο και δεν πέτυχα ούτε ένα μπροστά μου. Πουλί ή φουσκωτό!
    Είσαι τυχερή, στο έχω ξαναπεί Μαρία μου ☺
    Φιλάκια πολλά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έλεγα και στη Μαριάννα παραπάνω τελικά μάλλον πιο πολύ συζητήθηκαν-σχολιάστηκαν, παρά κυκλοφόρησαν...χαχα!
      Ευτυχώς για μένα κυκλοφορούσαν εδώ γύρω τα αληθινά!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  19. Όμορφα πουλιά τα έχω συναντήσει και εγώ μια φορά και τα απόλαυσα!
    Οι φωτογραφίες σου και το κείμενο υπέροχα.
    Να σαι καλά και να περνάς πάντα τόσο όμορφα
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Άννα μου!
      Είναι πράγματι πανέμορφα πουλιά!

      Διαγραφή
  20. Επιτελους αληθινα φλαμινγκο!
    Κουραστηκα με την "πλαστικούρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προβάλλουμε το θέμα στη γνωστή στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του blog μας. Η στήλη βρίσκεται στην κάθετη δεξιά μπάρα του blog μας (με το χαρακτηριστικό σκίτσο με τον πιτσιρικά που μοιράζει εφημερίδες). Εκεί με ένα "κλικ" ο αναγνώστης μεταφέρεται απευθείας στη δική σου ιστοσελίδα.
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαρία, για παπαράτσι πουλιών δεν σε είχα. Πέφτω από τα σύννεφα χαχαχα
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου και παρέα με τα λόγια και το μοναδικό σου χιούμορ έκανα και εγώ βολτούλα μαζί σας και χάζευα τα πουλιά.
    Εγώ φλαμίνγκο από κοντά δεν έχω δει ποτέ. Αν είχα δει θα το ξέρατε, θα είχα βγάλει σέλφι!
    Μαρία μου εύχομαι πάντα να έχεις τόσο ιδιαίτερες συναντήσεις! Σε γλυκοφιλώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι παίζουμε..άγιο είχαν λέμε που δεν έχω μηχανή με άπειρα ζουμ! χαχα!
      Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  23. Αυτό το καλοκαίρι θα πρεπε να μετονομαστεί σε, να ζήσω ή να πεθάνω σε ένα φλαμίνγκο επάνω!!!! :))) Και φαντάσου δεν πήγα σε θάλασσες για να δω τα πλαστικά αλλά όλο το ίνστα τα τίμησε δεόντως!! Με τρελή χαρά καμαρώνω τα δικά σου Μαράκι μου τα πλουμιστά και φτερωτά!! Φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα ταν να τα τσακώσεις ακίνητα με την κάμερα!! Και τα πελεκανάκια κι όλα!!
    Αντε να δούμε του χρόνου τι πτηνό θα βρουν να κάνουν μόδα!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ινστα έχω, να το χρησιμοποιήσω δεν μπορώ, γιατί εκτός από σούπερ μηχανή δε διαθέτω και έξυπνο κινητό...κατά τα άλλα τα έχω όλα! χαχα!
      Σε ευχαριστώ πολύ Μαριλένα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή