Σάββατο 2 Απριλίου 2016

"Παίζοντας με τις λέξεις"...Bράβευση και αποτελέσματα 7ου παιχνιδιού


Η πρωταπριλιά είναι πια παρελθόν κι αφού σας ευχηθώ καλό μήνα, θα σας αποκαλύψω μόνο αλήθειες!
Το 7ο παιχνίδι μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και θα σας πω (πάλι) αυτό που συνήθιζε να λέει και η Φλώρα από το TEXNIS STORIES που το είχε εμπνευστεί!
Είμαστε όλοι νικητές!
Οι ιστορίες και τα ποιήματα που στόλισαν το παιχνίδι μας, μας έκαναν να ταξιδέψουμε να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε, να θαυμάσουμε, να γελάσουμε, ακόμα και να θυμώσουμε.
Πολλά συγχαρητήρια από μένα σε όλες τις συμμετοχές, αλλά και σε εκείνη που ξεχώρισε! (Για να μη δίνω συγχαρητήρια και στον εαυτό μου, δεν είναι κομψό, εννοώ φυσικά σε όλες, εκτός από τη δική μου)...

Τα μανουσάκια της κυρά - Πολυξένης, που στην ουσία είναι τα μανουσάκια της Μαρίας της Κανελλάκη, σας γοήτευσαν και τα φέρατε στην πρώτη θέση!
Θέλω να ευχαριστήσω τη Μαρία για πολλά. Για τη στήριξη στο παιχνίδι μας, για την εμπιστοσύνη της, για όσα μας χαρίζει κάθε φορά με τα κείμενά της!
Αυτή τη φορά θέλω να την ευχαριστήσω και για την τιμή που μου έκανε να συνοδέψει το εξαιρετικό της κείμενο με μια δική μου φωτογραφία!

Ας το απολαύσουμε άλλη μια φορά!


Τα μανουσάκια της κυρά-Πολυξένης

Θυμιώ να με λέτε. Ευθυμία το βαφτιστικό μου, στη μνήμη του μοναχογιού της νουνάς, που τον εκτελέσανε δεκαεφτά χρονώ παλληκάρι οι τσολιάδες στον εμφύλιο. Η σχωρεμένη η νουνά το’βαλε όρο στη μάνα:  
 «Άμα δε σ’αρέσει τ’ όνομα κουμπάρα, άμε βρες άλλον να στο βαφτίσει!»
Η κυρά-Πολυξένη ήταν η πρακτική γιάτρισσα που με ξεγέννησε, η μοναδική συγχωριανή που γιατροπόρεψε τη μάνα στη δύσκολη γέννα της. Παλιά πρόσφυγας απ’ την Τασκένδη, την κορόιδευαν τα παιδιά στις αλάνες, γιατί είχε λέει γυάλινο το ζερβό της μάτι και το μισό της καύκαλο ήταν από λαμαρίνα, θυμητάρι από τραύμα στις μάχες του αντάρτικου, στα κορφοβούνια της Παρνασσίδας. Κι ως βγήκα καχεκτική σαν τα χαμόδεντρα στις πεζούλες της πλαγιάς, με λυπήθηκε και το’ταξε πως θα με βαφτίσει αν ζούσα. Σπάνια μίλαγε, μα τη θυμάμαι να μαζεύει μανουσάκια απ’ τις βραγιές και να τα φέρνει σπίτι μας με λίγα αυγουλάκια απ’ τις κοσάρες της, να φάω να δυναμώσω που ήμουνα λειψή απ’ την αδενοπάθεια. Ξέφυγε ο νους, συμπαθάτε με…

Στην πρόσκληση της μάνας στα βαφτίσια, μονάχα τρεις νοματαίοι ήρθαν. Η Βαρδαμήλαινα με το σακάτικο ισχίο σερνάμενη απ’τον καλότροπο άντρα της τον κυρ-Χρόνη κι η κυρά-Βενετσιάνα του φούρναρη. Άλλος συγχωριανός δεν πάτησε στην εκκλησιά, κι ας σταυροκοπιόντουσαν γονυπετώς στους εσπερινούς, αφού πρότερα βριζόντουσαν στα κεφαλόσκαλα. Ως κι ο κυρ-Θόδωρος ο μπακάλης, που η μάνα  τον ανάστησε με ενέσεις πενικιλίνης σαν θανατοπάλευε με τις πνευμονίες και που της είχε μεγάλη υποχρέωση καταπώς έλεγε, μήτε κι αυτός ήρθε. Πολύ την έγδαρε αυτό τη μάνα. Συμπαθάτε με, συγκινήθηκα…

Θυμιώ λοιπόν. Της Ματούλας Καραμπίνη. Αγνώστου πατρός στα χαρτιά. «Βαριά σκιά θα πλακώνει το κορίτσι μας!», μοιρολογούσε η γιαγιά. Βροχή τα δάκρυα στης μάνας την τριμμένη ποδιά. Κύρτωνε η ράχη της στο μαρμάρινο νεροχύτη. Παρευθύς τεντωνόταν σαν ελατήριο, έσιαζε τις φουρκέτες της και καμωνόταν πως ψαχούλευε το ραφάκι με τα μπακίρια και τα κατσαρολικά. «Μη τα λες αυτά μπροστά στο παιδί!» τη μάλωνε χαμηλόφωνα, μα εγώ τις άκουγα κάθε σύθαμπο στην αυλή πάνω στα ασβεστωμένα πλιθιά, να κλαίνε φαρμακωμένες κάτω απ’ τη γέρικη μουριά κι ύστερα να προσεύχονται  στους ξύλινους αγίους στο εικονοστάσι.

Ο πάτερ-Τιμόθεος μας διάβαζε τα συναξάρια του Νικόδημου, για τη φιλαυτία και τ’ ανθρώπινα πάθη, μεγάλη βδομάδα κι ετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε την Πασχαλιά. Όρμησε αλαφιασμένη στο ναό η κυρά-Πολυξένη, «Τρέχα πουλάκι μου σπίτι…η μάνα σου…». Μήτε που θυμάμαι πώς έφτασα στην αυλόπορτα, τραβηγμένο ήταν το σιδερένιο μάνταλο. Κατάχαμα στην κουρελού τη βρήκα, με τα μυγδαλωτά της μάτια ορθάνοιχτα, σαν την Παναγιά στο εικονοστάσι μας,  ένα ξέπνοο κουφάρι μ’ όλη τη θλίψη του κόσμου μαζεμένη στο πρόσωπό της…η μανούλα μου στο σταυρό του μαρτυρίου, αυτόν που στολίζαμε με πανσεδάκια πρωτύτερα στην εκκλησιά.

Αυτό γιατρέ μου με χαράκωσε...Τρεις-τέσσερις άνθρωποι να κουβαλάμε βουβοί το φορτίο της στο αγιάζι, ως τα ριζά του κοιμητηρίου. Οι συγχωριανοί γλεντούσαν την ανάσταση του Χριστού, κι ήταν μόνο η κυρά-Πολυξένη που απόθεσε λίγα μανουσάκια πριν την καταπιεί το χώμα. Κι όταν έπεσε η αυλαία κι ο πάτερ-Τιμόθεος έφυγε βιαστικός για το χωριό, φύτρωσαν τα μανουσάκια πάνω στο νωπό χώμα, δεύτερη ανάσταση μου φάνηκε, μύρισα ανοιξιάτικες ευωδιές κι είδα τη μορφή της στον ουράνιο θόλο…στιγμιαία,μα την είδα σας λέω!..


Ας δούμε ποιος κρύβεται πίσω από κάθε συμμετοχή, αλλά και τη βαθμολογία!

1. Στο φως του προβολέα... (Mary Pertax) 2
2. Η αμυγδαλιά  (airis)  4
3. Άυλες φιγούρες (Anna Flo) 14
4. Φιλώ...σημαίνει αγαπώ (ino skiathos) 7
5. Εικοσιτετράωρο εφιάλτης (ποιώ - ελένη) 18 
6. Η ιστορία της Καιτούλας (Funky Monkey) 4
7. Η χορεύτρια (nikol) 6
8. Τα μανουσάκια της κυρά - Πολυξένης (Maria Kanellaki) 36
9. Μιας ημέρας όνειρα (ποιώ - ελένη) 15
10. Η πρόσκληση  (Hermine) 1
11. Κατανοητόν; (Μαρία Νι) 15
12. Μαύρα ρόδα  (Μαρίνα , to e-periodiko mas) 9
13. Μοίρα  (Κλαυδία) 8
14. Να φύγουνε. Να πάνε αλλού!  (airis) 5
15. Η φιλαυτία δεν με εμπνέει (Woman in blogs) 19
16. Μετά από είκοσι χρόνια  (Ελένη Φλογερά) 6
17. Επίσημο ένδυμα (me maria) 8
18. Στο σύθαμπο της μοναξιάς (Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου) 14
19. Της Ηρούς τα ήθη (Katia Markouizou) 1

Βαθμολόγησαν οι:

1. Μαρία Νικολάου
2. marilenaspotofart
3. Pippi
4. Mary Pertax
5. Woman in Blogs
6. Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου
7. ANNA Flo
8. to e - periodiko mas official
9. Ariadni St.
10. ποιώ - ελένη
11. airis
12. ino skiathos
13. Κλαυδία
14. Funky Monkey
15. Σμαραγδένια Ρούλα
16. Giannis Pit
17. Maria Kanellaki
18. Lysippe
19. Ελένη Φλογερά
20. Hermine
21. Πέτρος Κ.
22. Mia Petra
23. nikol
24. Katia Markouizou

Μετά από κλήρωση, εκτός από τη νικήτριά μας, ένα ακόμα συμβολικό δωράκι θα παραλάβει και η Κλαυδία!

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ να μου συγχωρέσετε τυχόν λάθη, μια και το τέλος της εβδομάδας με βρίσκει όχι μόνο κουρασμένη, αλλά και άρρωστη!
Δεν ήθελα όμως να αναβάλλω τη βράβευση, για να μην παρατείνω την αγωνία σας. Αν δείτε κάποιο ατόπημα, φωνάξτε με, να το διορθώσω!

29 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στη Μαρία για τη νίκη της, συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές πραγματικά ήταν δύσκολη η επιλογή, και προπάντων συγχαρητήρια στο Μαράκι μας για μια ακόμη πετυχημένη διοργάνωση. Άντε και σε καινούργια παιδιά τώρα που έχουμε ζεσταθεί! Πολύ μου αρέσει αυτό το δημιουργικό παίδεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαράκι μου καλό μήνα εύχομαι και περαστικά σου!
    Σ' ευχαριστώ για όλα! Με συγκίνησες κι εσύ και όλοι οι συμπαίχτες σ' αυτό το παιχνίδι.
    Οι λέξεις παίρνουν τη διάσταση που εμείς τους δίνουμε. Κι όπως διαπίστωσα, η φιλαυτία ανασύρθηκε απ' τα αζήτητα του λεξιλογίου μας, την ξεσκονίσαμε και τη βάλαμε στη συνείδησή μας. Αχρείαστη να'ναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...
    Σ' ευχαριστώ πολύ για το υλικό που μου παραχώρησες!
    Η τιμή είναι αμοιβαία να ξέρεις.
    Συντροφικότητα θα το έλεγα καλύτερα. "Βάζω το κείμενο, βάζεις τη φωτογραφία;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρία μου. Κατ'αρχήν περαστικά σου.
    Κατά δεύτερο συγχαρητήρια για την διοργάνωση μια ακόμα φορά.
    Συγχαρητήρια και στις 19 συμμετοχές των δημιουργών. Όλες γυναίκες, εντυπωσιακό...!!! χαθήκαμε παντελώς :) Μπράβο στη Μαρία, μία ακόμα φορά για την διάκρισή της και στην Κλαυδία να είναι πάντα τυχερή.
    Στις λεπτομέρειες θα τα πούμε αναλυτικά στα μπλογκς.
    Πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρία μου και συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση ενός ακόμα πετυχημένου δρώμενου.
    Μπράβο στη Μαρία που για μια ακόμα φορά ξεχώρισε με την ομορφιά του λόγου της. Συγχαρητήρια και στην Κλαυδία. Πάντα τυχερή να είναι !
    Όσο για σενα γλυκύτατη Μαρία...περαστικά σου κορίτσι μου κι ευχαριστούμε που για μια ακόμα φορά άνοιξες το σπιτικό σου να φιλοξενησεις τους λογισμούς μας. Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ Μαρίες μου πόσες ομορφιές μας χαριζεται καθε φορα σε καθε παιχνιδι η μια με την διοργανωση η αλλη με τα ξεχωριστά μοναδικά κείμενα !!!!! Συγχαρητήρια και σε σας και στην Κλαυδια μας και σε ολες τις συμμετέχουσες χίλια φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άξια, παντάξια η Μαρία μας, όπως πάντα.
    Πολλά συγχαρητήρια στην μαγική μας πένα,
    σε όλους όσοι δοκιμάστηκαν με την έρμη τη φιλαυτία
    (μα τις περάσαμε τις συμπληγάδες, δεν τις περάσαμε;)
    και σε σένα Μαρία μου που ακούραστα συνεχίζεις
    το Παιχνίδι της καρδιάς μας και των λέξεων
    και μας δίνεις την ευκαιρία να γιορτάζουμε κάθε μήνα
    με άμιλλα και δημιουργία!

    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρίες, μπράβο!!!
    Μαρία, αρρωστούλα, περαστικά! Το διοργάνωσες και πάλι υπέροχα!
    Μαρία, νικήτρια, λυπήσου με, όταν θα σκέφτεσαι τις νέες λέξεις...
    Κλαυδία, πάντα τυχερή!
    Καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Μαρία μου και για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση. Περαστικά σου! Συγχαρητήρια και στη Μαρία μας για την πρωτιά της. Μπράβο σε όλους μας. Έχει γίνει ένα δρώμενο υπέροχο που συμπορευόμαστε κάνοντας το ''ταξίδι'' αυτό ανεπανάληπτο.
    Τυχερή πάντα η Κλαυδία μας.
    Καλή σου μέρα και φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους
    Ολοι ξέρουμε την παροιμία "από αγκάθι βγαίνει ρόδο κι από ρόδο βγαίνει αγκαθι" κάπως έτσι μια λέξη σχεδόν απορριπτέα όπως η φιλαυτία μας έδωσε διαμαντικα και στολίδια!!!!
    Συγχαρητηρισ στην Μαρία της καρδιάς μας
    Συγχαρητήρια στην διοργανώτρια για το ζήλο της αλλά και στην Κλαυδια για το τυχερό χαρτί
    Συνεχίζουμε αντάμα να δημιουργούμε γιατί στο "μαζι" αναδεικνύουμε όλες τις καλές πτυχές!!!!!!


    Καλο μήνα σε όλους με πολλα πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαράκι μου γλυκό καλό μήνα, περαστικούδια σου και χίλια ευχαριστώ για τη χαρά που αποκόμισα και από αυτό το παιχνίδι !!! ΄Αψογη όπως πάντα η διοργάνωσή σου, υπέροχες και αξιόλογες όλες οι συμμετοχές και τέλος....τι να πώ βρέθηκα να είμαι και η τυχερή της κλήρωσης !!! Μεγάλη έκπληξη, γιατί γενικά στα θέματα τύχης δεν έχω και μεγάλη εύνοια.....Πολλά φιλιά και να γίνεις γρήγορα καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να πω για το Κανελλάκι μας και τα Μανουσάκια του !!! Μοσχοβολήσανε και ριζώσανε στην καρδιά μου από την πρώτη φράση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέχρι στιγμής κατάφερα να διαβάσω τις ιστορίες της Άιρις, της Γούμαν και της Μαρίας Κανελλάκη!
    Κι αυτό γιατί η θεία Φεβρωνία πήγε βόλτα στη λαϊκή και δεν γύρισε ακόμα! Ελπίζω να καταφέρω να διαβάσω κι άλλες!
    Τα συγχαρητήριά μου στη νικήτρια και στη διοργανώτρια!
    Καλό μήνα Μεμαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!!! Διάβασα πολλά κείμενα που μου άρεσαν, αλλά πρέπει να πώ οτι πάντα η γραφή της Μαρίας έχει μια αρτιότητα που ξεχωρίζει!
    Για μια φορά ακόμα πέρασα υπέροχα συμμετέχοντας στη διαδικασία. Σας ευχαριστώ όλους απο καρδιάς και περιμένω το επόμενο παιχνίδι!
    ΥΓ. Περαστικά, Μαράκι! Υπέροχη η Άνοιξη αλλά φέρνει και τους ιούς της. Να προσέχεις τον εαυτό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία μου περαστικά σου!
    Για άλλη μια φορά, ήταν ένα υπέροχο, άψογο παιχνίδι. Σε ευχαριστούμε για όλα!
    Συγχαρητήρια στη Μαρία μας για την πρωτιά, αλλά και σε όλους μας! Η φιλαυτία μπορεί να ζόρισε, αλλά δεν πτόησε...
    Κλαυδία, πάντα τυχερή να είσαι!
    Φιλιά σε όλους, καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία μου,
    Λυπάμαι και ντρέπομαι που έχασα την ψηφοφορία... :(
    Έχω ξεκινήσει (κατόπιν εορτής) και διαβάζω τις συμμετοχές.
    Την (άλλη) Μαρία μας, την επισκέφθηκα ήδη, μια που τα μανουσάκια της σκόρπισαν τις ευωδιές τους στη blog-o-γειτονιά!

    Περαστικά σου (εύχομαι το Σαββατοκύριακο να αναρρώσεις πλήρως) και πολλά φιλιά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλό μήνα Μαρία μου!! Περαστικούλια εύχομαι και να ξεκουραστείς όσο μπορείς τώρα που μεσολαβεί και σ/κ!! Μπράβο σου για την άρτια διοργάνωση!!
    Συγχαρητήρια στην Μαρία μας για την διάκριση και το εξαιρετικό κείμενο που μας χάρισε!! Ημουν ανάμεσα στο κανελλάκι και στην Κλαύδια για το ποιος κρυβόταν από πίσω!! Εκπληκτικό!!
    Συγχαρητήρια σε όλους για τις εμπνεύσεις τους, μας χαρίσατε ένα πολύ όμορφο κι αξιόλογο παιχνίδι!!
    Πάντα τυχερή να ναι κι η Κλαύδια!! Φιλάκια πολλά και καλό σ/κ σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προλαβα να διαβασω μονο τις πρωτες 12 συμμετοχες κι ετσι δεν ψηφισα...
    Ομως ολα οσα διαβασα ηταν για αλλη μια φορα εκπληκτικα!
    Συγχαρητηρια σε ολους! Οσο για τη Μαρια Κανελλακη τα σχολια περισσευου!
    Συγχαρητηρια και σε σενα Μαρια μου!@
    Φιλια και καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προλαβα να διαβασω μονο τις πρωτες 12 συμμετοχες κι ετσι δεν ψηφισα...
    Ομως ολα οσα διαβασα ηταν για αλλη μια φορα εκπληκτικα!
    Συγχαρητηρια σε ολους! Οσο για τη Μαρια Κανελλακη τα σχολια περισσευου!
    Συγχαρητηρια και σε σενα Μαρια μου!@
    Φιλια και καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. περαστικά σου Μαρία μου και καλό μήνα !! Για το Καννελάκι μας τι να πω , !!!!
    Μπράβο σου Μαρία και Μαρία για όλα σας !!Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Περαστικά σου Μαρία μου.
    Συγχαρητηρια σε όλους όσους συμμετείχαν. Μετα την αποκάλυψη διαπιστώνω πως ψηφισα τη Σταυρούλα Δεκουλου, τις δυο συμμετοχές της Αριστέας, μια συμμετοχή της ελένης-ποιώ και την ino skiathos!

    Καλη συνέχεια στη μέρα μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θερμά συγχαρητήρια στα μανουσοκανελλάκια ή κανελλομανουσάκια!
    Συγχαρητήρια και στην τυχερή Κλαυδία, αλλά κυρίως στην φιλόξενη
    οικοδέσποινα Μαρία, που έπραξε άψογα όπως πάντα, έστω και ασθενής!
    Περαστικά Μαράκι και καλό βραδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγχαρητήρια θερμά στη Μαρία μας και σε σένα Μαρία μου για την άψογη διοργάνωση!
    Δύσκολη κι αυτή τη φορά η βαθμολογία με τέτοιες συμμετοχές... το Μαράκι μας όμως ξεχώρισε δικαίως με τα μανουσάκια!
    Φιλιά, περαστικά σου και καλή εβδομάδα, φίλη
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συγχαρητήρια θερμά στη Μαρία μας και σε σένα Μαρία μου για την άψογη διοργάνωση!
    Δύσκολη κι αυτή τη φορά η βαθμολογία με τέτοιες συμμετοχές... το Μαράκι μας όμως ξεχώρισε δικαίως με τα μανουσάκια!
    Φιλιά, περαστικά σου και καλή εβδομάδα, φίλη
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ στεναχωρήθηκα που το έχασα αυτή την φορά.
    Όπως και να 'χει μπράβο σε όλους για τις εμπνεύσεις του και συγχαρητήρια στην νικήτρια και στην τυχερή της κλήρωσης. Και σε εσένα φυσικά ένα μεγάλο μπράβο που για ακόμα μια φορά φιλοξένησες τόσες συμμετοχές.
    Φιλί γλυκό για καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συγχαρητήρια στη νικήτρια και σε όλους για τα όμορφα κείμενα που διαβάσαμε.
    Φιλάκια και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!!
    Για τη συμμετοχή σας στο παιχνίδι με όποιο τρόπο μπορείτε, για τα σχόλιά σας, για όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή